Myslíme na zdraví nás všech, proto využíváme dezinfekci ozonem O3!

Pokud se dostanete do situace, kdy potřebujete dezinfikovat Vaše prostory ozonem, jistě se chcete dozvědět více. Nejčastější dotazy pak bývají na délku dezinfekce a dobu, za jakou se můžete vrátit zpět do dezinfikovaných prostor.

Jak dezinfekce ozonem působí

Efektivita dezinfekce ozonem spočívá v jeho oxidačních účincích na buňky všech živých organismů. Pokud je buňka vystavena silnému oxidačnímu působení, dochází k poškození jejího obalu a následně i obsahu (jádro, mitochondrie, DNA…). Čím delšímu a silnějšímu oxidačnímu účinku je buňka vystavena, tím efektivněji dochází k jejímu poškození až k úplné smrti buňky. Nejsnadněji podléhají oxidačním účinkům ozonu na prvním místě viry a jednobuněčné organismy, do kterých řadíme všechny bakterie. Efektivně lze ozon využít také k vyhubení všech virů, bakterií, parazitů, hub, plísní.

Co je potřeba před dezinfekcí ozonem ochránit

Je nutné, aby se v místnosti, kde právě probíhá dezinfekce ozonem, nevyskytovali domácí mazlíčci, rostliny a samozřejmě lidé. Také je dobré odstranit nebo zakrýt předměty, na kterých Vám velmi záleží. Ozon si občas nerozumí s některými druhy kovů a papírem, proto se doporučuje jejich překrytí nebo odstranění z dezinfikované místnosti.

Orientační doba trvání dezinfekce ozonem

Vše závisí na velikosti plochy, kterou chceme dezinfikovat. AromaPoint používá ozonový generátor, který je schopen dezinfikovat prostory do 300m3 přibližně v těchto časech:
50 m3 za 8 minut
100 m3 za 16 minut
150 m3 za 24 minut
200 m3 za 32 minut
300 m3 za 48 minut

Obvykle se můžete zpět do místnosti vrátit cca po 1 hodině s tím, že ji následně velmi důkladně vyvětráte.

Kde všude mohu ozon aplikovat?

Dezinfikovat ozonem je možné kterékoli objekty ale i předměty. To stejné platí, pokud jde o odstranění pachů. Ozonem vydezinfikujete i klimatizační a vzduchotechnická zařízení jakéhokoliv typu, různé místnosti a objekty např. ordinace, čekárny, veterinární ordinace, laboratoře, sportovní šatny, kancelářské prostory, hotelové pokoje, školní třídy aj. Všude lze uplatnit účinnou dezinfekci a zároveň možnost se zbavit různých nežádoucích aromat. Dezinfekci ozonem můžete dále uplatnit např. ve skladech ovoce a zeleniny, popřípadě ve vinařství či pivovaru, pro zamezení růstu nežádoucích druhů plísní, hub a kvasinek.