Znáte ten pocit, když vejdete do místnosti a je vám tam najednou příjemně, anebo naopak? Často za to mohou pachy a vůně. Vůně, kterou má na sobě člověk, se kterým jste se setkali, nebo jen samotná vůně prostoru, ve kterém se nacházíte…

Vůně, které jsou našim smyslům libé, totiž mnohdy dokážou zázraky: zklidnit, uvolnit, nabudit, dokážou vytvořit harmonii, dobrou náladu nebo pocit bezpečí. Ale mohou i život dost znepříjemňovat, pokud nám určitý pach z nějakého důvodu nesedí.

Diagnostika vůní

Jak poznat, který parfém je pro nás ten pravý? Stačí vybranou vůni nanést na zápěstí nebo oblast krku k tepně a počkat, jak se rozvine. Obecně platí, že u bio parfémů se na nás nejvíce rozvine ten, jehož zaměření v dané situaci potřebujeme nebo nám chybí. Pro roztěkané lidi je ideální vůně s názvem Harmonie nebo Soulad, na vytížených osobách má většinou největší efekt Energie.

Parfémy nám tak zcela jednoduše poslouží i jako základní diagnostika. A pozor, stejně jako u parfémů – netřete zápěstí o sebe, v okamžiku, kdy na sebe vůni nastříkáte. Je dobré vůni nechat rozležet na jednom místě, aby se mohly rozvinout všechny vonné složky. Zahříváním zápěstí naopak mohou rychleji vyšumět nebo úplně změnit svůj vonný směr. Reagují takto hlavně citrusové a ovocné tóny.

Co když na mě voní neočekávaná vůně

Někdy se při výběru vůní stane i to, že na kůži voní odlišná vůně, než na kterou sám sebe tipoval. Příčinou toho bývá užívání léků, nejčastěji antidepresiv. Lidské tělo, respektive jeho obal, jakoby vysílal signál, že je daná oblast v pořádku. Opak je však pravdou. Většinou je v pořádku právě jen forma těla, ale nikoli jeho obsah.

Jakou vůni do bytu?

Při výběru interiérové vůně je důležité uvažovat nad tím, co momentálně řešíme nebo co nás v následujícím období čeká. S přicházejícím podzimem, návratem dětí do škol a zvýšením pracovního vypětí po létě, je vhodné volit takovou vůni, která nám v této situaci pomůže. Většinou jsou nejvhodnější antistresové interiérové parfémy nebo esenciální oleje do difuzérů či aroma lamp. V bytě se nám nejen příjemně pobývá, ale také se interiérový parfém podepíše na našem celkovém vnímání a zvládání zátěžových situací.

Zdroj: https://zena.aktualne.cz/krasa/jak-vune-leci/r~9469f3565a2511e69d46002590604f2e/